Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Σαββάτο - Δευτέρα 22,23,24 Ιουνίου Λουτρά Πόζαρ - Πίνοβο


Ορειβατική - Πεζοπορική
1η διαδρομή: Κυριακή ανάβαση στο Πίνοβο - 7 ώρες πορείας
2η διαδρομή: Δευτέρα πορεία στον καταρράκτη του Θερμοπόταμου - 3 ώρες πορείας

Αναχώρηση: Σάββατο 15:30 από γήπεδο της Δόξας
Αρχηγός: Κόντογλου Δημήτρης (τηλ. 6934360426)
* Συνδιοργάνωση με τη Λέσχη καταδρομών
Δηλώσεις συμμετοχής στο κατάστημα Γρανάζι,19ης Μαΐου 89, τηλ. 2521045812

Σημειώσεις: Στο Λουτράκι θα φτάσουμε το βράδυ του Σαββάτου. Συνηθίζεται την πρώτη βραδιά να τρώμε όλοι σε κοινό τραπέζι στο χώρο του ξενοδοχείου με ό,τι φέρνει ο καθένας μαζί του από το σπίτι. Αυτό θα επαναληφθεί, για όσους το επιθυμούν, και το επόμενο βράδυ.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους, γιατί πιθανόν να χρειαστεί ενοικίαση και άλλου λεωφορείου και πρέπει να το γνωρίζουμε έγκαιρα.

Πληροφορίες για την πορεία της Κυριακής:
Αναχώρηση το πρωί από Λουτράκι για Αετοχώρι (απόσταση 35 χμ.)
Μήκος πορείας 12 χιλιόμετρα
Ανάβαση 1728 μ., κατάβαση 261 μ. Μέγιστο υψόμετρο 2152 μ.

Συνιστάται εαρινή περιβολή αδιάβροχο, ορειβατικό παπούτσι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και νερό.
Δείτε την πορεία στο Google Earth από την Hellaspath.
Προβολή της διαδρομής στο Google Maps
Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Περιγραφή διαδρομής:
Το κλασικό μονοπάτι για την κορυφή του ξεκινάει από την πλατεία του χωριού «Αετοχώρι» όπου υπάρχει και πινακίδα στον πλάτανο που δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μόλις βγούμε έξω απ το χωριό στην πρώτη δεξιά στροφή του δρόμου στρίβουμε δεξιά σε εγκαταλελειμμένο χωματόδρομο που μας ανεβάζει σε παλιά μπάρα του στρατού. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο και αφού περάσουμε μικρό ρέμα αφήνουμε τον δρόμο και ακολουθούμε το μονοπάτι στην πλαγιά με βόρεια κατεύθυνση ακολουθώντας την πολύ καλή σηματοδότηση. Απ εδώ και για δύο ώρες το μονοπάτι ελίσσεται σε πυκνό δάσος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αφού προσπεράσει έναν ακόμα χωματόδρομο, και ανέβουμε μικρή απότομη σάρα το μονοπάτι μας οδηγεί έξω από το δάσος σε ανοικτή πλαγιά με πολλά μικρά ρέματα.
Συνεχίζουμε προς τα πάνω, προσπερνάμε από αριστερά μεγάλο τριγωνικό βράχο και λίγο πριν το διάσελο ψηλά στην κορυφογραμμή δίπλα σε μεγάλη σάρα, το μονοπάτι κάνει μια στροφή προς τα δυτικά και τραβερσάρει πια την απότομη πλαγιά για αρκετή ώρα μέχρι που συναντά πυραμίδα στην συνοριακή γραμμή.

Από εδώ η πορεία προς την κορυφή είναι πολύ εύκολη αφού διακρίνεται στο βάθος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και απέχει μόλις μισή ώρα. Με νοτιοδυτική κατεύθυνση διασχίζουμε την πλατιά ράχη που βρίσκετε μπροστά μας και μας οδηγεί στην βάση του κώνου. Άλλα εκατό μέτρα υψομετρικής διαφοράς και βρισκόμαστε στην κορυφή του βουνού στα 2154 μέτρα.

Καταγραφή διαδρομής: Δασκαλούδης Θανάσης (ΕΟΣ Καβάλας) 

Πληροφορίες για την πορεία της Δευτέρας: 
Λουτρά Πόζαρ - Καταρράκτης Κουνουπίτσας, Αριδαία
Εύκολη διαδρομή που ξεκινάει από τα λουτρά για να καταλήξει μετά από 2 ώρες στον καταρράκτη της Κουνουπίτσας, ύψους 12 μέτρων. Η μεγάλη χαράδρα του Ράμνο Μπορ αποτελείται από τρεις κεντρικούς κλάδους ρεμάτων, το Ίσιο Πεύκο (Ράμνο Μπορ), το Λούτα και το ρέμα της Κουνουπίτσας. Μετά την ένωση των παραπάνω ρεμάτων ξεκινάει το ρέμα του Αγίου Νικολάου (Θερμοπόταμος) που το βλέπουμε και στα λουτρά.
Η διαδρομή ξεκινάει μετά το εστιατόριο με την πισίνα, όπου στα δεξιά υπάρχει ανηφορικό μονοπάτι που λέει προς σπήλαιο. Η σήμανση για τον καταρράκτη είναι με κίτρινο χρώμα. Μετά από μισή ώρα φτάνουμε σε σημείο με θέα προς το ρέμα του Αγίου Νικολάου και τα λουτρά. Έπειτα από άλλη 1 ώρα θα συναντήσουμε κιόσκι και φυλάκιο, όπου είναι και η διασταύρωση για την κορυφή Σοκόλ. Από εκεί ο καταρράκτης θέλει άλλη μισή ώρα. Η επιστροφή θα γίνει από τον ίδιο δρόμο αν και μπορεί να γίνει και παράλληλα-μέσα από το ρέμα, ανάλογα με την ποσότητα του νερού. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου