Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή (29 Ιουνίου - 1 Ιουλίου) - Άθως


Πρόγραμμα
Παρασκευή: Αναχώρηση από το στάδιο Δόξας, ώρα 6:00 π.μ.
Πορεία: Σκήτη Αγίας Άννας - κορυφή Άθω (2033 μ.) - Διανυκτέρευση στην Παναγία σε αντίσκηνα
Σάββατο: Κορυφή - Μονή Μεγίστης Λαύρας - Διανυκτέρευση στο μοναστήρι.
Κυριακή: Αναχώρηση για Ουρανούπολη - Επιστροφή στη Δράμα. Πιθανόν να γίνει χρήση λεωφορείου από Μεγίστη Λαύρα για κάποιο μοναστήρι από όπου θα πάρουμε το πλοίο. Μια ομάδα ενδεχομένως θα κάνει τη διαδρομή Μ. Λαύρα - Άγιος Νείλος - Καυσοκαλύβια.

Ορειβατική (για έμπειρους με καλή φυσική κατάσταση). Δεν υπάρχει νερό από ένα σημείο και μετά. Απαραίτητα τουλάχιστον 2 λίτρα νερό το άτομο. Η διαδρομή στο μεγαλύτερό της μέρος είναι σε γυμνό τοπίο. Οι θερμοκρασίες αναμένονται υψηλές.
Απαραίτητος εξοπολισμός: Καπέλο, μπατόν, μποτάκια ορειβασίας, αντιηλιακό, εξοπλισμός κατασκήνωσης (σκηνή, υπνόσακος, υπόστρωμα κ.α.), τρόφιμα.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Ιουνίου.
Αρχηγός: Κασάπης Κώστας (τηλ. 6938330838)

Περιγραφές διαδρομών:
http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=3

-------------------------------------------
Εντυπώσεις
Πήραμε το καράβι "Αγιος Πανελεήμωνας" στις 9:45, αφού πήραμε τα διαμονητήριά μας. Φτάσμε στη Δάφνη και πήραμε από εκεί το καραβάκι "Αγία Άννα" στις 12:45 και αποβιβαστήκαμε στη στάση "Κλέφτικο" από όπου γύρω στις 14:30 άρχισε η πορεία μας για την κορυφή. Στο μεταξύ είχαμε φροντίσει να φορτώσουμε όλοι τα σακίδιά μας σε μουλάρια στην Αγία Άννα και συμφωνήσαμε να τα μεταφέρουν στην Παναγία. Αρχικά η διαδρομή ήταν ανηφορικά σκαλοπάτια, όπως της Αγίας Άννας, ίσως όμως πιο σκιερή. Η ομάδα αποελούνταν από 17 μέλη του ορειβατικού Δράμας έμπειρα και σε πολύ καλή φυσική κατάστση με αποτέλεσμα ο ρυθμός να είναι ιδανικός. Σε 3 1/2 ώρες φτάσαμε στην εκκλησία της Παναγίας στα 1500 μ. Τρία από τα μέλη συνέχισαν μέχρι την κορυφή (2033 μ.) και, αφού απόλαυσαν το ηλιοβασίλεμα, κατέβηκαν για να ενωθούν με την υπόλοιπη ομάδα. Άλλά δύο ανέβηκαν αργότερα με σκοπό να διαιανυκτερεύσουν στην κορυφή.
Μετά τη διανυκτέρευση, στις 5:20 το πρωί άρχισε η ανάβαση και για τους υπόλοιπους, ενώ τα δύο μέλη της ομάδας που διανυκτέρευσαν επάνω άρχισαν την κατάβαση.
Όλη η ομάδα συγκεντρώθηκε και ετοιμάστηκε για αναχώρηση για την Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας. Καθυστερήσαμε λίγο περιμένοντας το μουλαρά, αλλά αποφασίσαμε να αναχωρήσουμε γύρω στις 8:20. Σε κανένα 20 λεπτο τον συναντήσαμε με τα μουλάρια να ανεβαίνει για να πάρει τα πράγματά μας. Σημειωτέον ότι η μεταφορά των πραγμάτων συμφωνήθηε έναντι τιμήματος 300,00 Ευρώ. Άξιζε όμως αυτή η επιβάρυνση γιατί μειώθηκε κατά πολύ η καταπόνηση της ομάδας.
Το μονοπάτι για Μεγίστη Λαύρα ήταν πανέμορφο, μέσα από πυκνή βλάστηση και ελαφρώς κατηφορικό. Έτι φτάσαμε εύκολα και γρήγορα στ μοναστήρι όπου δέχτηκαν να μας φιλοξενήσουν.
Μετά από ένα ντους για να ξαλαφρώσουμε και λίγη ανάπαυση, κατευθυνθήκαμε στην εκκλησία για τον εσπερινό, την τράπεζα, το προσκύνημα των ιερών λειψάνων και τη δέηση. Τα χαράματα στις 4:30 οι περισσότεροι πήγαμε στον όρθρο και στις 6:45 ξεκινήσαμε από το ελικοδρόμιο της μονής με λεωφορειάκια των 10 ατόμων (κόστος 7 ευρώ το άτομο) για τις Καρυές. Από εκεί, αφού κάποιοι επισκεφτήκαμε την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, ανχωρήσαμε στις 10:00 για Δάφνη από όπου πήραμε ξανά το φέρυ μπωτ "Άγιος Παντελεήμωνας" στις 12:10 για Ουρανούπολη.
Στις 14:30 αναχωρήσαμε για Δράμα, μετά από μια μικρή στάση για μπάνιο στο Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου